Enkel väg till krisberedskap

Efter senare års bränder, översvämningar och torka har krisberedskap aktualiserats. Därför startar Studieförbundet Vuxenskolan en studiecirkel på uppdrag av Lantbrukarnas Riksförbund.
Studiecirkeln är tänkt att bestå av en rad lokala träffar över hela Sverige. Att rusta bygden genom att inventera resurser, diskutera scenarion och framförallt bygga kontakter och skapa kommunikationsvägar är på agendan. Samverkan mellan Lantbrukarnas Riksförbund, LRF:s kommungrupper, räddningstjänst och aktörer som MR ska öka säkerheten vid nästa katastrof.
– Krisberedskapsunderlaget är framtaget i samarbete med eldsjälar från branden i Mälardalen. Redan nu har myndigheter och lokala aktörer hört av sig och visat intresse, säger Kristina Bengtsson, studieansvarig på LRF.
PÅ STUDIEFÖRBUNDET VUXENSKOLAN, SV:s, hemsida finns studiematerialet att tillgå, som ger ett bra stöd för att planera och utföra samverkansmöten. Det finns även extramaterial som man får del av om man kontaktar SV:s lokalavdelningar. Kristina Bengtsson hoppas att många LRF-avdelningar tar tillfället i akt och ser cirklarna som ett utmärkt sätt att samlas över generationer och i bygderna.
LOKALA MASKINRINGAR SOM vill initiera studiecirklar tar lämpligen kontakt med LRF lokalt. Det går också bra att ta direktkontakt med Studieförbundet Vuxenskolan.
– Studiematerialet är självinstruerande, men alla studietimmar ska rapporteras till SV, till nytta för både LRF-medlemmar och vårt studieförbund, säger Kristina Bengtsson.
MR SMÅLAND ÄR en lokal ring som sedan tidigare har tät kontakt med LRF.
– Det är viktigt med samarbete över gränserna och särskilt när det handlar om bränder har MR stor kompetens av samordning och arbetsledning, säger Peråke Nilsson, verksamhetsledare i MR Småland.
MASKINRING SMÅLAND HAR sedan tidigare eget larmnummer vid kris och delar ut tryckt material över tillgängliga resurser. Nu hoppas Peråke att studiecirkeln bygger vidare på aktuella samarbetsvägar och ser vikten av fortsatt tät kontakt mellan alla räddningsaktörer.
– Jag försöker träffa räddningscheferna ofta och inte bara när det händer något. Jag bjuder in mig själv och övade nyligen med länsstyrelsen. Syns man inte så finns man inte, säger Peråke Nilsson.